top of page

Hoe familiefoto's het zelfvertrouwen en welzijn van je kind verhogen: Bewezen door de wetenschap!

Bijgewerkt op: 7 jun.

Onze peuter wijst met haar vingertje, waarop een klodder appelstroop zit, naar de foto's aan de muur. Naar de foto waarop zij nog in mijn bolle buik zit en een dikke knuffel krijgt van haar zus die toen 3 jaar was. "Noortje klein in mama's buik, zus knuffel, zus is lief"

Elk jaar doen mijn man Daan, onze twee dochters en ik een fotosessie met een professionele fotograaf: Sanne Swart. Het is niet alleen een heel gezellige activiteit met elkaar, ik ben ook altijd heel trots op de resultaten die we afdrukken in een album en ophangen in huis. Foto's op de telefoon en computer hebben we immers al genoeg ;) We kijken graag naar de afdrukken en onze meiden vinden het leuk om te zien hoe klein ze vroeger waren .


Maar het heeft nog veel meer waarde kwam ik achter: "Wetenschap bewijst dat het ophangen van familiefoto's het zelfvertrouwen van kinderen boost" was de titel van het artikel dat ik tegenkwam. Mijn hart maakte een sprongetje; intuïtief voel ik de waarde van de beleving van een fotosessie en het herbeleven via afdrukken, maar het is dus wetenschappelijk onderbouwd.

Wie mij een beetje kent, weet dat ik graag Google en ik was gefascineerd door wat ik vond:

“Volgens psychologen heeft fotografie een positief effect op het zelfbeeld van kinderen en helpt het hen meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.”

“Opgroeien in een ruimte waar ze zichzelf op foto's zien, omringd door hun dierbaren, helpt hen te leren wie ze zijn en waar ze passen. Ze begrijpen het verhaal van hun familie en groeien op met een sterker gevoel van verbondenheid.” (Bron artikel hier)

“Ouders melden dat hun kinderen een verhoogd zelfbeeld en een sterker gevoel van identiteit ervaren door naar afgedrukte foto's te kijken.”

“Ouders melden dat het bekijken van afgedrukte foto's van hun gezin hun vertrouwen in hun capaciteiten als ouder vergroot met als effect positieve uitkomsten voor gezinnen, waaronder verminderde ouderlijke angst, hogere kwaliteit van ouder-kind interacties en hoger zelfbeeld voor kinderen.” (Bron artikel hier)


Deze bevindingen maakten indruk op mij. Het voelde als bewijs van wat ik altijd al geloofde: het vertellen van het verhaal van een gezin is echt nuttig en belangrijk, niet alleen voor het bewaren van herinneringen, maar voor hun welzijn nu en zelfs in de toekomst.

Familiefoto's zijn dus niet alleen bevroren momenten; het zijn visuele verhalen van liefde, groei en saamhorigheid.

Door de lens van mijn camera heb ik kinderen uit hun schulp zien kruipen, zien groeien en zien verbinden met hun gezinnen. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe dit later kan leiden tot meer zelfvertrouwen en een gevoel van identiteit door deze vastgelegde herinneringen te herbeleven. Deze foto's worden bakens, bieden geruststelling en herinneren ons aan het solide fundament dat familie biedt.

Denk na over de diepgaande impact van de foto's die jouw muren sieren of in albums zijn opgeborgen. Het zijn meer dan afbeeldingen; ze zijn bevestigingen van liefde, veerkracht en unieke banden tussen elk gezinslid.

Neem de tijd om het verhaal van jouw gezin vast te leggen en te vieren, want in die momenten creëer je niet alleen herinneringen; het voedt het welzijn van je kinderen en vormt een erfenis van liefde die generaties lang zal voortduren.

Hieronder deel ik nog wat feiten en cijfers uit het onderzoek met je.

Het onderzoek is uitgevoerd door Chatbooks, HP en een aantal universiteitsprofessoren die zich verdiepten in het effect van familiefoto's.  Ze keken met name naar de effecten van het tonen van familiefoto's in huis, en hoe deze een positieve impact kunnen hebben op je kinderen en de gezinseenheid als geheel. (bron artikel)

Hieronder enkele van hun bevindingen:


Sterker zelfvertrouwen en identiteit bij kinderen

75% van de deelnemers gaf aan dat het kijken naar gedrukte foto's van hun gezin hun kind een sterker gevoel van hun eigen identiteit gaf.

Waarom dit belangrijk is: Een sterk gevoel van identiteit helpt kinderen zich meer geaard en zelfverzekerd te voelen. Het herinnert hen aan hun plek binnen het gezin en de bredere familiegeschiedenis, wat cruciaal is voor hun psychologische en emotionele ontwikkeling.


Verbeterde verbeelding en verhalen vertellen

68% van de deelnemers meldde dat het bekijken van familiefoto's de verbeelding en het vertellen van verhalen van hun kind verbeterde.

Waarom dit belangrijk is: Het stimuleren van verbeeldingskracht en verhaalvaardigheden is essentieel voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Het helpt hen ook bij het ontwikkelen van betere taal- en communicatievaardigheden.


Versterkte familiebinding

83% van de deelnemers gaf aan dat het bekijken van familiefoto's de band van hun kind met het gezin versterkte.

Waarom dit belangrijk is: Sterke gezinsbanden zijn cruciaal voor de emotionele steun en stabiliteit van kinderen. Foto's helpen herinneringen op te roepen en gezinsverhalen te delen, wat de onderlinge verbondenheid vergroot.


Gevoel van liefde en waardering

79% van de deelnemers gaf aan dat het kijken naar familiefoto's hen geliefd deed voelen.

Waarom dit belangrijk is: Het gevoel geliefd te zijn is essentieel voor het welzijn van kinderen. Familiefoto's herinneren hen aan momenten van vreugde en liefde, wat hun gevoel van veiligheid en eigenwaarde versterkt.


Positieve ouderervaring

68% van de deelnemers meldde dat het bekijken van foto's van hun familie hen het gevoel gaf dat ze als ouder goed werk deden.

Waarom dit belangrijk is: Ouders hebben soms bevestiging nodig dat ze het goed doen. Het zien van gelukkige momenten en mijlpalen vastgelegd in foto's kan hen een gevoel van voldoening en trots geven.

Deze bevindingen benadrukken dat familiefoto's een diepgaande impact kunnen hebben op zowel kinderen als ouders. Ze bieden niet alleen een visuele herinnering aan geliefde momenten, maar versterken ook de emotionele en psychologische banden binnen het gezin.


Do I need to say more?! Mocht je nog geen fotosessie gepland hebben: boek vandaag nog :) en maak alvast een plekje in huis vrij om te pronken met de afdrukken.31 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Storytelling

Comments


bottom of page